středa 31. prosince 2008

Pár fotek z Pohořelic

12. 12. 2008 skončila po 113 letech pravidelná osobní doprava na trati Vranovice - Pohořelice. Na webu se objevilo několik fotoreportáží z této tratě, např. na SPŽ, railpage nebo na vlaky.net. Já jsem tam byl 28. 11. 2008.

Celkový pohled na nádraží se skladištěm a jediným nákladním vagónem. Přestože je v okolí řada obřích logistických center a přímo u nádraží celkem velký kovošrot, nikdo z nich zřejme železniční dopravu nepotřebuje, a tak jsem dost skeptický, pokud se dalšího zachování dráhy aspoň pro nákladní dopravu týče.


Pohled na pěknou výpravní budovu s motorákem 809.057-3.


Současný konec kolejí. Dále pokračovala vlečka do cukrovaru, která za dnešním koncovým zarážedlem přecházela Vídeňskou ulici. Cukrovar skončil v roce 1971. Kdy byla snesena vlečka nevím, ale podle toho, jak to tam vypadá, to už pár (desítek) let bude. Přesto zatím pořád straší například na této mapě na mapy.cz.


Pohled od šturcu zpět k výpravní budově bohužel vzhledem k poloze slunce nešel pořídit, i jsem se vydal dále po trase bývalé vlečky.


Zajímavá budova u tělesa vlečky (silo?)


Kousek dál byl přejezd Znojemské ulice. V pozadí je vidět nová krabice DHL.


U dnešního DHL se vlečka stočila doprava a pokračovala do cukrovaru.


A nakonec vlečka přešla přes Loděnickou ulici a vešla tudy do areálu cukrovaru, který asi vypadal úplně jinak, než jak to tam vypadá dnes.


Pěkný řopík u nádraží.


A nakonec záběr na pohořelické nástupiště ve Vranovicích s výtopnou v pozadí.


Pěknou trať Vranovice - Pohořelice již asi bohužel lepší doby nečekají...

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

To už ani nejde poznat, že tam byla vlečka a přejezdy měla jen 2?

vlakonin řekl(a)...

Nebyla moc dlouhá.

Unknown řekl(a)...

To vím, to byla krátká vlečka :-)